Pagina principală

De la Romania in imagini
Salt la: navigare, căutare
informații
informații
informații


Prima biblioteca publica online cu imagini accesibilizate pentru persoanele nevăzătoareRomânia în imagini - Cum se văd 100 de ani de la Marea UnireProiectul isi propune facilitarea accesului persoanelor cu deficiente de vedere din Romania la imagini reprezentative pentru istoria si cultura Romaniei, cu ocazia aniversarii centenarului Marii Uniri.

Desenele/schitele vor fi create de elevii de la scolile de arta din Romania si de artisti profesionisti conform normelor de accesibilizare.

Imaginile alese pentru a fi desenate sunt imagini legate de Marea Unire, de istoria si cultura Romaniei. Sunt tablouri, imagini, simboluri reprezentative ale Marii Uniri si ale patrimoniului Romaniei.

Dupa ce vor fi create desenele, vom selecta dintre acestea desenele care vor fi printate de noi pe hartie tactila termoforma si, sub forma unor cataloage, vor fi expuse la muzeele partenere: Muzeul de arta Iasi, Muzeul Casa Muresenilor Brasov si Muzeul National de Istorie a Romaniei, iar la finalul proiectului vor fi donate muzeelor si celor 7 scoli de nevazatori din tara.

In acelasi timp, cele 500 de desene create vor fi scanate si, insotite de o descriere audio, vor fi urcate pe site-ul proiectului, adica pe acest site, de unde oricine va dori, va putea sa le descarce si sa le printeze pe hartie simpla pentru a le transforma in desene tactile, cu ajutorul aracetului sau a plastilinei.

Astfel, parintii, rudele, prietenii, cunostintele persoanelor cu dizabilitati de vedere vor transforma desenele printate in desene tactile si ii vor ajuta pe acestia sa vada ceea ce vedem si noi, vazatorii. Drept exemplificare a acestei metode simple si ieftine, vor fi expuse in cadrul expozitiilor si desene tactile realizate prin aceasta metoda.

Dorim sa realizam imagini pe care publicul nevazator sa le poate intelege/vedea.

Proiectul va include realizarea unei biblioteci online de unde persoanele cu deficiente de vedere vor descarca gratuit desene dupa teme din patrimoniul national pentru a le transforma in desene tactile. Imaginile selectate pentru biblioteca vor fi alese in principal de persoanele cu dizabilitati de vedere, dar si de specialistii de la muzeele partenere si de la scolile speciale. Se vor face demersuri pentru a fi incluse desenele din această biblioteca online in http://www.europeana.eu cu ajutorul Institutului National al Patrimoniului (INP).

Scopul proiectului este de a promova patrimoniul Romaniei si, in special, Marea Unire de la 1918, in randul persoanelor cu deficiente de vedere.

Obiectivele sunt:

- accesibilizarea patrimoniului Romaniei si a imaginilor si obiectelor legate de Marea Unire de la 1918, si nu numai, pentru persoanele cu dizabilitati de vedere

- Imbunatatirea ofertei culturale si pedagogice destinata persoanelor cu dizabilitati de vedere

- imbunatatirea accesului la cultura a persoanelor cu deficiente de vedere

- pregatirea elevilor de la liceele de arta pentru a crea imagini ce pot fi acesibilizate

- Crearea a 500 de desene/reproduceri dupa cele mai importante imagini si obiecte din patrimoniul national, in special Marea Unire de la 1918, de catre elevii de la 2 licee de arta si nu numai.

- Realizarea unei biblioteci online de unde persoanele cu dizabilitati de vedere si apartinatorii lor sa descarce aceste imagini si sa le transforme in desene tactile

- Realizarea a 3 cataloage cu desene tactile pentru expozitiile de la muzee (Brasov, Iasi si colaborator MNIR)

- Realizarea a 7 cataloage cu desene tactile pentru cele 7 scoli speciale pentru persoanele cu dizabilitati de vedere din Romania

- Realizarea a 5 cataloage cu desene tactile pentru a fi oferite ca premii la concursurile organizate

- Realizarea a 5 cataloage cu desene accesibilizate cu mijloace ieftine si simple

- Realizarea a 3 expozitii eveniment la muzeele partenere si colaboratoare

- Transformarea celor 500 de desene in imagini digitale

Beneficiarii directi ai proiectului sunt 100 de persoane cu deficiente de vedere care vor participa la expozitiile organizate, dar si peste 10.000 de persoane cu deficiente de vedere din Romania care vor descarca desene din această biblioteca online. Beneficiarii directi ai proiectului sunt si cei aproximativ 100 de elevi de la scolile de arta care vor realiza desenele.

Despre Asociatia pentru Dezvoltare Urbana:

Asociatia pentru Dezvoltare Urbana (ADU) este o organizatie non-guvernamentala din Romania fondata in 2009, a carei misiune este sa gaseasca solutii la unele probleme ale comunitatii pentru o dezvoltare durabila a acesteia.

De 8 ani activitatea asociatiei se concentreaza asupra persoanelor cu dizabilitati. In acest sens, am dezvoltat o serie de proiecte care au pornit de la accesibilizarea unor spatii muzeale si au ajuns pana la prima aplicatie gratuita de e-learning pentru nevazatori.

Asociatia pentru Dezvoltare Urbana a derulat in bune conditii trei editii ale proiectului „Simte Arta”, cu rezultate substantiale 2700 de beneficiari, 7 muzee accesibilizate, 60 de transpuneri tactile, 160 vizite, 130 de ateliere, 500 de ore de voluntariat, 20 replici cranii si amprente, 5 mostrare de blana si pene, 30 reproduceri ale exponatelor in basorelief, obiecte de artizanat, 2 lize electrice pentru scaunul cu rotile, 3 audioguide-uri, 1 covor tactil, informatii despre muzee si expozitii in limbaj Braille, un Ghid de Bune Practici, DVD-uri si brosuri cu marturii ale vizitatorilor.

In demersul nostru ni s-au alaturat, pe langă Muzeul Antipa, Muzeul National al Taranului Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul Militar National, Muzeul de Arta Timisoara si Muzeul „Casa Muresenilor” din Brasov și asociatiile persoanelor cu dizabilitati si anume: Asociatia Nationala a Surzilor din Romania (ANSR) filiala București, Asociatia Nevazatorilor din Romania (ANR), ASCHF-R (Asociatia de Sprijin a Copiilor cu Dizabilitati din Romania). https://simtearta.wordpress.com/

In 2016 si 2017 am dezvoltat proiectul THATS (Touch and Hear Assistive Teaching System), primul sistem gratuit de e-learning pentru nevazatori care simplifica procesul de invatare. http://thats.wiki/ro/acasa/


Cum sa folosesti biblioteca ImagniTactile.ro
contact pe email:Contact[@]procivic(.)ro sau telefonic: 0722594485

Facebook: https://www.facebook.com/Imagini-Tactile-215233592537848/

Asociatia pentru Dezvoltare Urbana https://www.procivic.ro